Køn, kvindekamp og feminisme
Her kan du se udvalgte ressourcer, som er gode at bruge i forbindelse med opgaveskrivning inden for Køn, kvindekamp og feminisme.
Danmarks Statistik: Ligestilling
Danmarks Statistiks tema med en række udvalgte nøgleindikatorer, som viser nogle af de forskelle og ligheder, der er mellem livssituationen hos mænd og kvinder. Du kan fx se, hvordan det står til med ligestillingen på områder som uddannelse, helbred og indkomst.
Danmarkshistorien.dk
Udarbejdet af Aarhus Universitet med artikler om Danmarks historie fra vikingetiden til ca. 2010’ern. Indeholder bl.a. temaerne: Kampen for kvinders valgret,1871-1915 og Kvindekamp og kønsroller, 1960-1985 samt mange andre artikler og kilder om kvinders forhold og muligheder igennem hele danmarkshistorien.
Dansk Kvindebiografisk Leksikon
Som en del af Lex.dk finder man en digitaliseret udgave af bogværket Dansk Kvindebiografisk Leksikon bind 1-3, udgivet 2000-2001. Værket indeholder biografier af danske kvinder fra alle samfundslag og med forskellige erhverv – fx dronninger, forfattere, læger, politikere, sportsfolk, kunstnere m.m.
Danske Taler
Websitet indeholder mere end historiske og aktuelle taler om kvinders vilkår, kønsroller og kamp for lige rettigheder. Under menupunktet Viden om taler ligger forskellige temaer. Se fx temaerne Kønsroller og kvindekamp fra Elisabeth Grundtvig til Sofie Linde eller Glemte kvindestemmer.
Ebook Central Plus
Engelsksprogede e-bøger om faglige emner samt en mindre mængde skønlitteratur. Anvend anførselstegn for mere præcise resultater ved frasesøgning, fx ”reproductive rights”. Søg efter e-bøger om kvindehistorie ved at benytte "Browse Subjects", og vælg emnet History og afgræns yderligere til History / Women.
Faktalink
Indeholder bl.a temaside om Sexisme og ligestilling, hvor man kan få overblik over de forskellige Faktalinkartikler om bl.a. Køn og identiet, Transkønnede, #Meetoo, Feminisme, Kvinders valgret, Prostitution, Voldtægt og Suffragetterne.
FRAmes on GENder
Samling af centrale tekster fra kvindebevægelsen i 29 europæiske lande fra 1970’erne og 1980’erne. Teksterne er udvalgt af eksperter fra hvert land og digitaliseret i deres oprindelige sprog.Sitet er en del af Atria - det hollandske forskningsuniversitet om køn, ligestilling og kvindehistorie.
Kvindekilder
Website med artikler og historiske kilder til dansk kvinde- og ligestillingshistorie udgivet af KVINFO. Artiklerne omhandler den tidlige kvindebevægelse i Danmark i perioden fra 1850-1920 og den nye kvindebevægelse i Danmark, perioden 1960-1985. Artiklerne har links til originale historiske kilder som avisartikler, fotos, love, breve, uddrag af folketingsdebatter m.m. samt korte biografier af bevægelsens pionerer.
KVINFO
På dette site findes artikler fra Danmarks videnscenter for køn og ligestilling inden for en række emner, fx Sexisme og seksuel chikane, Ligeløn, kønsbaseret vold, Klima og køn, Maskulinitet, Køn og skole m.fl. Artiklerne giver indblik i begreber, problematikker, lovgivning og forskning indenfor de forskellige områder.
Kønsforskning
Det Kgl. Biblioteks fagside om kønsforskning, der henvender sig til alle, som er interesseret i kønsforskning, kvindehistorie og ligestilling mellem kønnene. På sitet findes kan man finde statistiske oplysninger og lister over internationale databaser om kønsforskning samt kontaktoplysninger, hvor man kan stille spørgsmål.
Lgbt.dk
Websitet for foreningen LGTB+ Danmark, landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner. Websitet indeholder ikke en stor artikelsamling, men under menupunktet Viden kan man finde undervisningsmaterialer og rapporter.
OECD : Gender Equality
Statistiske data om ulighed mellem kønnene i de 38 OECD-lande inden for uddannelse, arbejdsmarked, sundhed m.m. Vær opmærksom på ikke at navigere via OECD's hovedmenu for oven, men brug menuen under billedet.
Rødstrømpebevægelsen
Det Kgl. Biblioteks omfattende fagside om Rødstrømpebevægelsen. Se fx bevægelsens egne udgivelser som grundhæfterne, nyhedsbreve og interviewbøger. Du finder også forskning om bevægelsen, beretninger om kvindelejre og kvindefestivaler, kvindemusik og sangbøger og meget mere. Endvidere findes links til webkilder om kvindebevægelsen i USA, England, Norge og Sverige
Rødstrømper i andre lande
Links til websider om 1970’ernes kvindebevægelser i USA, England, Norge og Sverige. En del af siderne giver, ud over artikler om bevægelserne, også adgang til digitaliseret kildemateriale som fx pamfletter, artikler og bøger. Derudover er der henvisninger til trykte kildesamlinger, som kan bestilles via bibliotek.dk.
Småtryk : Kvinders valgret
Det Kgl. Bibliotek har en stor digitaliseret samling af s, bl.a. om emnet Kvinders valgret. Samlingens individuelle småtryk udgivet i årene 1873-1949 kan anvendes som historiske kilder til opgaver om de danske kvinders historie.
Vidensbanken om Kønsidentitet
Tina Thranesens private webside er muligvis ikke opdateret, men indeholder en god udbygget samling af links, artikler, tidslinjer og ordbøger om kønsidentitetsforhold.
Womens Studies International
Referencedatabase til søgning i international kønsforskningslitteratur, deriblandt de vigtigste internationale kønsforskningstidsskrifter. Ca. 10 % af basens ca. 1 million primært engelssprogede referencer er fuldtekstartikler. En del af de resterende referencer (især tidsskriftsartiklerne) kan tilgås i fuldtekst på Det Kgl. Biblioteks betjeningssteder.